Terug naar Surya's Cultuur Net Algemeen Cultuur Links naar andere sites Contactgegevens

Raksha Bandhan en haar oorsprong

Het jaarlijks feest genaamd "Raksha Bandhan" vindt plaats in de maand Shravan
(2e helft van de maand Augustus), op de dag wanneer het volle maan is. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken. Deze dag is ook bekend onder de naam Rakhi. Zussen gaan naar hun broers om een eenvoudige ceremonie te houden. Deze houdt in dat de zus een koortje (een Rakhi) om de pols van haar broer(s) vastbindt. De Rakhi is oorspronkelijk gemaakt van rode en goudgekleurde garen. Tegenwoordig zijn ze er in alle kleuren van de regenboog en in allerlei variaties; zelfs met foto's.

Het woord "Raksha" betekent bescherming en "Bandhan" betekent relatie. Vrij vertaald betekent het dus de beschermende relatie. De ceremonie wordt voorafgegaan door een "Aarti" voor de broer. Daarna zal de zus het koortje om de pols van haar broer vastbinden en tegelijkertijd bekrachtigt ze hun relatie door het opzeggen van een mantra in het sanskriet (tegenwoordig ook in eigen taal) en gebruikt ze rijst en "durva" gras als symbool voor een zegenende werking. De letterlijke betekenis van de mantra is:
"O broer, moge jij een lang en gelukkig leven hebben." Na de voltrekking van de ceremonie stopt de zus wat zoetigs, vaak laddu, in zijn mond, waarop de broer een klein kado aan de zus overhandigd, meestal is dit in de vorm van een beetje geld.

volgende pagina Naar de volgende pagina
Holi
Divali
Raksha Bandhan
Hindustaanse Immigratie

Bharat Natyam

More...
 
Terug naar Surya's Cultuur Net Terug naar Suryamedia.nl